Friday, August 26, 2011

kekasih yang bakal pergi

alhamdulillah, selepas 3 bulan di rantauan, akhirnya berjaya kembali bersama keluarga tercinta pada waktu cuti yang penuh berkat ini. moga Allah limpahkan rahmat semperna kepulangan ini. dan harapan moga cuti yang seminggu ini menjadi aspirasi baru penguat bagi menerusakan sisa perjuangan yang masih berbaki sebulan di bumi nilai. jauh dilubuk hati yang sepi, sedih mengingatkan perkara ini. namun, masa yang berlalu takkan dapat diputar semula. imam syafia pernah berkata, " aku pelik melihat waktu berlalu begitu pantas, namun, aku lebih pelik melihat manusia mengabaikan waktu".

bercakap mengenai masa, bulan ramadhan pun hampir melabuhkan tirainya.. hanya berbaki beberapa hari lagi. namun, sedarkah kita wahai ummat islam yang kita bakal kehilangan bulan yang sangat mulia, yang penuh dengan barakah, yang penuh dengan kesyahduan. adakah kita iringi pemergian bulan ramadhan ini dengan amal soleh atau dengan perasaan yang sgt gembira kerana kehadiran syawal..jom kita tanya diri kita. moga ramadhan yang masih berbaki dapat kita manfaatkan sebaiknya buat bekalan kita menuju ke akhirat. andai ini ramadhan terakhir kita.

huhhh, bercakap pula soal kematian. ajal kita itu pasti.. firman Allah:" setiap yang bernyawa pasti akan merasai mati". mungkin ajal ku hari ini, selepas jari2 menari dipapan kekunci, mungkin ajal ku esok, dan bila2 masa pun menjadi mungkin kerana ini kerja Allah, tak mampu kita awalkan sesaat mahupun lewatkan sesaat.. namun percayalah, dengan mengingati mati, jiwa akn lebih menjiwai erti takwa. apa itu takwa? seorang sahabat nabi mengibaratkan takwa itu seperti berjalan di suatu tempat yang amat gelap tanpa apa2 puna cahaya.. pasti kita akan berjalan dengan begitu berhati-hati kan? begitulah jika takwa hadir dalam hidup kita, kita akan berhati-hati dalam melakukan amalan2 didunia, kerana kita tahu, amalan di dunia inilah yang akan kita bawa menghadap Allah di akhirat kelak.. moga kita semua tergolong dalam golongan orang2 yang bertakwa.

ramadhan dah hampir berakhir, mati itu pasti, dan perjuangan kita belum selesai.... teruskan berjuang. moga perjuangan yang sebenar boleh membawa kita lebih dekat dengan syurga, bukan menghampiri neraka. berjuanglah atas dasar faham dan ikhlas kerana Allah. moga perjuangan kita diiringi redha Illahi.. semoga terus thabat dalam perjuangan ini.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...